Przypad艂o艣膰, o kt贸rej s艂ysza艂 ju偶 chyba ka偶dy. Plaga naszych czas贸w i ostatni moment, aby uciec przed powa偶nymi problemami zdrowotnymi.
Dzi艣 w prosty i obrazowy spos贸b postaram si臋 wyt艂umaczy膰 Wam jak powstaje insulinooporno艣膰. A dok艂adniej ten rodzaj insulinooporno艣ci, na kt贸ry wp艂ywamy naszym stylem 偶ycia i codzeinnymi wyborami 偶ywieniowym.
Odpalcie wyobra藕ni臋. Przenosimy si臋 do Twojego ulubionego sklepu, w kt贸rym robisz codzeinne zakupy spo偶ywcze. Wszystko to co kupisz to glukoza. Twoja lod贸wka, w kt贸rej przechowujesz zakupy to glikogen.
Po zrobieniu zakup贸w wracasz do domu. Zjadasz z nich tyle ile potrzebujesz – to dzienny wydatek energetyczny. To co zosta艂o (nadmiar) chowasz do lod贸wki na p贸藕niej, pami臋tasz? To glikogen.
Przychodzi kolejny dzie艅 a Ty zn贸w idziesz na zakupy, cho膰 w lod贸wce zosta艂 jeszcze zapas z wczoraj. Cz臋艣膰 dzisiejszych zakup贸w chowasz do lod贸wki, ale wszystko si臋 ju偶 nie mie艣ci wi臋c reszt臋 zaczynasz chowa膰 do szafek kuchennych – to adipocyty (kom贸rki t艂uszczowe).
Nast臋pnego dnia kolejne zakupy. W lod贸wce by艂o niewiele miejsca (bo dzie艅 wcze艣niej zjad艂a艣 tylko troch臋) wi臋c wi臋kszo艣膰 tego co dzi艣 z艂owi艂a艣 upychasz ju偶 do szafy w sypialni i garderobie (w kuchni nie ma ju偶 miejsca) – to kolejne adipocyty.
To bardzo uproszczony schemat powstawania insulinooporno艣ci, nadwagi i oty艂o艣ci. Twoja lod贸wka nie chce si臋 ju偶 otworzy膰 bo jest za艂adowana po brzegi – insulinooporno艣膰. Gdzie艣 trzeba przechowywa膰 nadwy偶ki. Je艣li nie w lod贸wce to w szafkach – kom贸rkach t艂uszczowych. Nadmiar cukru jest traktowany przez organizm jak toksyna przed kt贸r膮 stara si臋 obroni膰. Robi to upychaj膮c go jako t艂uszcz w adipocytach.
Im wi臋cej upychasz tym wi臋kszy staje si臋 problem. Mam nadziej臋, 偶e jest to teraz dla Was cho膰 troch臋 bardziej zrozumia艂e